Loading

İnternet Hızları Yükseliyor…

Dört yıldır haberleşme sektörünün en büyük şirketinde küçük bir ilde çalışmaktayım.
Gerçekten güzel bir zamanda işe başlamışım. Haberleşme sektörünün son 15 yıllık altyapısının dönüşümüne tanıklık ettiğimiz gibi bu büyük dönüşümünde bir parçası olmak bunu planlamak uygulamak ve sonuçlarını yaşamak gerçektende güzel..
Hızla gelişen günümüz teknolojisine biraz geçte olsa haberleşme sektörü de ayak uydurmaya çalışıyor diyebiliriz.
15 yıl önce sadece Telefon için yapılmış altyapı ve bakır kablolar internet teknolojisine geçmemiz ile gerçekten büyük sorunlara neden oldu ve ömrünü tamamladığını göstermiş oldu.
Hatırlarsanız çok yakın bir tarihte dail up modemlerle 56kbt lik gibi çok komik hızlarla internete girmek için kıvranıyorduk.
Tabiki o dönemde internet siteleride  bu hızlara göre tasarlanıyordu. İnternetten bir video izlemek ise sadece bir hayaldi….
İşte o hayaller gerçek oldu ve hatta hayalin bile ötesine geçtiki  çok kısa sürelerde çok daha fazlası olacağı kaçınılmaz bir gerçek artık…
İşte bu kadar  değişimin olduğu Günümüz teknolojilerinin gereksinimlerini karşılamak içinde Bakır kablo yerini fiber kabloya ve fiberli sistemlerle değişmeye başladı.
Bakır kablo ile sinyali 1-2km lere kadar taşıyabilir iken fiber kablo ile 50 km  kadar çok yüksek hızlarda kayıpsız verileri taşımaya başladık ve sonuç  her geçen gün artan XDSL hızları. Ve son olarak ADSL teknolojisinden VDSL teknolojisine geçiş.
Bu işin sonu ne mi olur ????
Tabiki lokal uygulamalarında başladığı Home gatewaye yani Eve kadar fiber.
Üstelik öyle çok uzun da sürmeyecek haberiniz olsun………………….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder