Loading

Mutfak Yangınlarına Dikkat!!!

İSG eğitimlerinde dikkatimi çeken ve aklımda kalan bir konu mutfak yangınları.



Yukarıdaki video da da  görüldüğü gibi aygaz bıraktığımız bir yağ tavası yüksek ısıya ulaştığı zaman alev alabilir.
Bu durumda kesinlikle panik yapmamak gerekiyor. 

Yağ alev aldığı zaman yapılacak en kötü şey üzerine su dökmektir. Çünkü yağın alev alma ısısı sudan çok fazla olduğundan su anında buharlaşacak ve alevin yayılmasını parlamasını sağlayacaktır.

Yani su dökmek ile benzin dökmek neredeyse aynı etkiyi yapacaktır.
Yapılacak en doğru şey  ıslak bir bez yada örtü ile tavanın üzerine hava almayacak şekilde kapatmak ve tava soğuyuncaya kadar yerindenden kımıldatmamak olacaktır.

Bu konuyu etrafımda her kez ile paylaşmaya çalışıyorum özelliklede ev hanımla ile.


Son bir dip not  yapılan istatistiklerde yangın çıktığında itfaiyenin olay yerine ulaşıp ilk suyu sıkma arasında geçen süre 5 dk dır.
Yapılan deneylerde  2 dk. içinde yangının ilk çıktığı dairenin tamammen kül olduğu, dolayısı ile ilk etapta alevi söndürüp kontrol altına alamassanız gelen itfaiye nin yapacağı tek şey yangının diğer bina ve dairelere sıçramasını engellemek olacaktır.

İSG eğitimimden sonra ilk işim evimede bir yangın söndürücü almak oldu.

Bu gün 6 kg lık bir yangın söndürücü ortalama 60 tl civarında ama hayatınızı kurtarabilir.

Sakın Unutmayın.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder